Back to news archive

H&D Wireless Dalumverken driftsätter en ny cobot-monteringslina åt Parker

H&D Wireless Dalumverken har utvecklat och driftsätter en ny cobot-monteringslina åt Parker. Det totala värdet av projekt och leverans är cirka 1,8 MSEK.

Cobot-produktionslinan till Parker nu fullt levererad
First North Growth Market-listade, H&D Wireless AB, har från sin produktlinje Dalumverken slutleverat och fått godkänt den semiautomatiserad monteringslinje som Parker Hannifin AB beställde i maj 2022.

H&D Wireless AB, fick till sin produktlinje Dalumverken i uppdrag att utveckla, tillverka och driftsätta en ny monteringslina åt Parker Hannifin AB. Order för fas 1 kom i maj 2022 och avsåg de två manuella stationera i linan och fas 2 beställdes i december 2022 av den totala anläggningen där själva stationerna integrerats i flödet med en Cobot där även H&D Wireless MES-mjukvara Casat nu användas för digitala instruktioner till operatörerna samt till Coboten, dvs styr hela linan.

“H&D Wireless Dalumverken har presenterat lösningar som får en positiv ROI direkt från start” säger Mikael Antonsson, projektledare och produktionstekniker hos Parker Hannifin AB.
De viktigaste fördelarna med H&D Wireless Dalumverkens Cobot-lina är en förbättrad ergonomi, att balansera upp monteringstid, införande av ett visst kooperativt arbete med Cobot, metod för att unvika fel – “Poka Yoke” samt en ökad kapacitet i linan.
H&D Wireless betecknar denna order, och framför allt en slutförd och godkänd leverans, som ett tydligt genombrott för produktlinjen Dalumverken inom H&D Wireless eftersom det är den första Cobot-linan som bolaget utvecklar och levererar och där nu Parker Hannifin i Borås blivit första kunden. Extra betydelsefullt anses denna lösning vara eftersom även produktlinjen Casat får leverera MES-mjukvaran som styr denna första Cobot-lina.


Det totala värdet av projekt och leverans är cirka 1,8 MSEK. H&D Wireless är nu i offertfas på liknande och större produktionslinor, både semiautomatiska samt helautomatiska, till flera kunder för leverans hösten 2023 och 2024 till ett värde av 5-15MSEK.